Sterilisering

Sterilisering er den sikreste form for prevensjon for menn.

Før inngrepet skal skjemaet «Begjæring om sterilisering» (pdf) underskrives. I dette skjemaet må du bekrefte at du har fått nødvendig informasjon.

Helsedirektoratet har utarbeidet en informasjonsbrosjyre om sterilisering som vi anbefaler at du leser gjennom.

Ventetid:
Kort

Sykemelding:
Det er ikke behov for sykmelding.

Operasjonsvarighet:
Inngrepet tar rundt 45 minutter

Ansvarlig lege:
Dag Gullan

Passer for

Inngrepet kan tilbys menn over 25 år.

Behandlingsdetaljer

Sterilisering gjøres vanligvis i lokalbedøvelse og tar ca. 45 minutter. Kirurgen legger et lite snitt oppe på pungen på hver side hvor sædlederne ligger rett under huden. En bit av sædlederne fjernes. Denne sendes rutinemessig til mikroskopi for å bekrefte at det er sædlederen som er avbrutt. Åpningen i huden lukkes med sting som oppløser seg selv.

Om forløpet

Forberedelser
Man skal ha dusjet, og det er en fordel med stramme underbukser for avlastning etter inngrepet.

Pungen bør være barbert.

Hvis du tar blodfortynnende medisin er det viktig å avtale med kirurgen hvor lenge du skal ta pause med denne før inngrepet.

Etter
Smerter
Lette hevelse, ømhet og misfarging av pungen kan ses etter inngrepet. Stramme underbukser anbefales for støtte. Reseptfri smertestillende medisin anbefales ved behov for dette.

Dusj og bad
Du kan dusje uten bandasje dagen etter inngrepet. Bading i basseng og badekar anbefales ikke før såret er grodd, vanligvis etter 1 uke.

Fysisk aktivitet
Det er viktig å ta det med ro den første dagen etter inngrepet. Det anbefales pause fra tyngre fysisk aktivitet og seksuell aktivitet i 14 dager.

Oppfølging

Du er ikke steril før dette er bekreftet ved undersøkelse av sædprøve 3 måneder etter inngrepet. Det er altså bruk for andre prevensjonsformer frem til dette.

Risiko

Infeksjon
Det ses få alvorlige komplikasjoner etter sterilisering. Som ved alle operasjoner det en liten risiko for sårinfeksjon. Dette viser seg ved rødme, hevelse og varme i operasjonsområdet. Ved mistanke om infeksjon bes du ta kontakt.

Hematom
Ved alle inngrep på pungen er det risiko for blodansamling. Dette viser seg ved betydelig hevelse, misfarging og smerter. Det er sjelden bruk for aktiv behandling av blodansamlinger i pungen. Ta kontakt ved behov.

I svært sjeldne tilfeller ses smerter i pungen i lang tid etter inngrepet.

Våre spesialister

Dag Gullan
2
3

Spesialist i urologi og generell kirurgi

Dag Gullan er spesialist i generell kirurgi og urologi. Han er utdannet på King’s College i London og har spesialistutdannelsen fra Drammen Sykehus og Oslo Universitetssykehus.

Han har jobbet som transplantasjonskirurg på Rikshospitalet og traumekirurg i Forsvaret. Som urolog jobber han primært med utredning og behandling av kreftsykdommer i prostata, urinblære og nyrene i tillegg til generell urologi. Han har bred erfaring i vurdering av vannlatingsplager, ereksjonssvikt, lidelser i penis og scrotum.

Jan Gunnar Nagelhus
2
3

Spesialist i urologi og generell kirurgi

Jan Gunnar Nagelhus er spesialist i generell kirurgi (1986) og urologi (1991).

Utdannelse fra Sykehuset i Telemark og Rikshospitalet.

Lang erfaring som urolog og mangeårig overlege ved Sykehuset i Vestfold.