Cystoskopi

Cystoskopi benyttes for blant annet for utredning av plager fra urinrør og blære.

Utredning av symptomer fra urinrør og blære som blod i urin, urinveisinfeksjoner (førstegang hos menn, hyppige infeksjoner hos kvinner), hyppig og smertefull vannlating med videre.

*Ved henvisning betaler du kun offentlig egenandel, tillegg for materiell.

Ventetid:
Kort

Operasjonsvarighet:
Konsultasjon, inkludert cystoskopi, tar 45 minutter

Ansvarlig lege:
Dag Gullan

Kort beskrivelse

Med lokal bedøvelsesgelé føres et tynt fleksibelt kamera inn gjennom urinrøret til blæren. Undersøkelsen gir ingen smerter. Bildet fra kamerat vil vises på en skjerm som står ved siden av undersøkelsesbenken.

Passer for

Utredning av urinrør og blære.Kontroll av pasienter som er tidligere operert for sykdom i blæren.

Om forløpet

Forberedelser
Du vil bli spurt om å tømme blæren på toalettet umiddelbart før undersøkelsen.

Hvis du tar blodfortynnende medisin er det viktig å avtale med kirurgen hvor lenge du skal ta pause med denne før inngrepet.

Etter
Vanligvis vil du ikke merke noen forskjell etter en cystoskopi. Enkelte kan oppleve litt blod i urinen i dagene etter undersøkelsen. Dette er ikke unormalt og kan komme fra små rifter i blæreslimhinnen. Slike rifter leges etter meget kort tid.

Hos enkelte kan det oppstå urinveisinfeksjon (hyppig og sviende vannlating, feber). Vi anbefaler derfor alle om å drikke litt godt de første dagene. Dersom symptomer forenlig med infeksjon oppstår kan du ta kontakt med oss på LHL-sykehuset Vestfold eller din fastlege.

Oppfølging

Behandlingskrevende tilstander vil vanligvis kunne avdekkes umiddelbart. I slike tilfeller vil urologen informere om tilstanden samt veien videre med tanke på behandling eller videre utredning.

Våre spesialister

Dag Gullan
2
3

Spesialist i urologi og generell kirurgi

Dag Gullan er spesialist i generell kirurgi og urologi. Han er utdannet på King’s College i London og har spesialistutdannelsen fra Drammen Sykehus og Oslo Universitetssykehus.

Han har jobbet som transplantasjonskirurg på Rikshospitalet og traumekirurg i Forsvaret. Som urolog jobber han primært med utredning og behandling av kreftsykdommer i prostata, urinblære og nyrene i tillegg til generell urologi. Han har bred erfaring i vurdering av vannlatingsplager, ereksjonssvikt, lidelser i penis og scrotum.

Jan Gunnar Nagelhus
2
3

Spesialist i urologi og generell kirurgi

Jan Gunnar Nagelhus er spesialist i generell kirurgi (1986) og urologi (1991).

Utdannelse fra Sykehuset i Telemark og Rikshospitalet.

Lang erfaring som urolog og mangeårig overlege ved Sykehuset i Vestfold.