Navlebrokk

Et brokk er en utposning av bukhinnen som trenger gjennom et svakt punkt i bukveggen. En brokksekk kan inneholde fett fra bukhulens innside og i sjeldne tilfeller tarmslynger som blir presset ut fra bukhulen.

Brokket fremtrer, i de fleste tilfeller, som en kul eller hevelse under huden. Årsaken til brokkdannelse kan være medfødt eller ervervet. I navlen har vi en medfødt svakhet som er et av de hyppigste stedene for brokk.

Navlebrokk kan gi ubehag og smerter uavhengig av størrelse. Det typiske er smerter ved kraftig anstrengelse og tunge løft.

Hos noen lar kulen seg ikke presse tilbake i bukhulen, og da anbefaler vi å oppsøke lege.

Ventetid:
Kort

Sykemelding:
Du sykemeldes i inntil 10 dager avhengig av hva slags arbeid du har.

Operasjonsvarighet:
Operasjonen tar vanligvis 20-60 minutter, avhengig av metoden som velges, og utføres vanligvis i narkose. Du kan reise hjem etter et par timer.

Ansvarlig lege:
Lars Thomas Seeberg

Kort beskrivelse

Navlebrokk kan opereres med flere metoder, både med og uten kikkhull og med og uten forsterkning med syntetisk nett.

Du vil før operasjonen diskutere med kirurgen hvilken metode som er best for deg.

Operasjonen tar vanligvis 20-60 minutter avhengig av metoden som velges, og utføres vanligvis i narkose. Det brukes skånsomme narkosemedisiner som skal gi mindre kvalme etter operasjon.

Om forløpet

Etter
Du kan drikke og spise som normalt etter operasjonen. Du kan reise hjem etter et par timer. Dersom du har lang reisevei, kan du tilbys overnatting. Det er viktig at du har en person som kan passe på deg den første natten etter operasjon.

Ibuprofen og/eller Paracet er som regel tilstrekkelig som smertestillende etter operasjon.

Det anbefales å være forsiktig med fysiske belastninger som tunge løft og brå bevegelser i 4 uker etter operasjon, for å unngå at brokket slites opp igjen. Dersom du har helt spesielt arbeid, kan det hende du får beskjed om andre forholdsregler.

Oppfølging

Det er ikke nødvendig med kontroll på sykehuset. Telefon – eller oppmøtekontroll kan tilbys ved behov.

Våre spesialister

Lars Thomas Seeberg
2
3

Spesialist i gastrokirurgi og generell kirurgi

Spesialist i generell kirurgi og gastrokirurgi. Han har utdannelse fra Royal College of Surgeons i Irland og spesialistutdanning i gastrokirurgi fra Oslo Universitetssykehus Ullevål, Vestre Viken og Sykehuset i Vestfold. Han har de siste 7 årene opparbeidet seg en betydelig kompetanse innen overvektskirurgi og har utført over 1000 overvektsoperasjoner.

Han har bred kirurgisk erfaring og har betydelig kompetanse innen kreftkirurgi, overvektskirurgi, proktologi og dagkirurgiske prosedyrer. Han er instruktør i laparoskopisk kirurgi.

Han har nylig levert sin doktorgrad innen kolorektal kreftforskning.

Steffen Waage
2
3
Rolf Eikeland Larsen
2
3
Henrik Østigård
2
3

* Stauffer VK, Luedi MM, Kauf P, et al. Common surgical procedures in pilonidal sinus disease: A meta-analysis, merged data analysis, and comprehensive study on recurrence. Scientific Reports. 2018;8:3058. doi:10.1038/s41598-018-20143-4.