Hemoroideoperasjon

Hemoroider er utposninger av blodårer, dvs. en slags åreknuter i endetarmsåpningen. Hovedplage er gjentatte blødninger, smerter og synlig utposning.
Hemoroider er utposninger av blodårer i analregionen. Man regner med at rundt 1/3 av befolkningen har plager fra sine hemoroider, i en eller annen grad, i tillegg er det mange som har utvidete blodårer rundt endetarmsåpningen uten å merke noe til dette.

Ventetid:
Kort

Sykemelding:
Behov for sykemelding vil variere alt etter inngrepets art. Trenger du forlenging av sykemelding må du ta kontakt med din fastlege.

Ansvarlig lege:
Lars Thomas Seeberg

Symptomer

Ytre hemoroider kommer frem utenfor endetarmsåpningen og kan gi smerter, kløe og blødning. De oppleves til å være «i veien» og man opplever at det er vanskelig å rengjøre her etter dobesøk.

Indre hemoroider er utvidelse og betennelse i vener inne i endetarmen. De kan ofte gi blødninger i forbindelse med dobesøk og de graderes etter størrelse (Grad 1-4). Ofte kan man oppleve at de «stenger for» endetarmsåpningen som gir en følelse av ufullstendig tømming da de mekanisk er i veien.

Kort beskrivelse

Hensikten med behandlingen er å lindre plagene og symptomene. Egenbehandling er den viktigste og ofte den eneste behandlingen.

Hemoroider kan opereres i lokal bedøvelse eller i narkose avhengig av alvorlighetsgrad og det finnes flere teknikker.

Av og til kan man trenge flere operasjoner for å få et vellykket resultat hvis det dreier seg om over 3-4 hemoroider og hvis de er store (grad 3-4).

Tilstanden er oftest kronisk, og symptomer og plager kan komme tilbake etter en viss tid. Flere blir kvitt plagene etter operasjon, og det er viktig å ta forhåndsregler og forebygge.

Våre spesialister

Lars Thomas Seeberg
2
3

Spesialist i gastrokirurgi og generell kirurgi

Spesialist i generell kirurgi og gastrokirurgi. Han har utdannelse fra Royal College of Surgeons i Irland og spesialistutdanning i gastrokirurgi fra Oslo Universitetssykehus Ullevål, Vestre Viken og Sykehuset i Vestfold. Han har de siste 7 årene opparbeidet seg en betydelig kompetanse innen overvektskirurgi og har utført over 1000 overvektsoperasjoner.

Han har bred kirurgisk erfaring og har betydelig kompetanse innen kreftkirurgi, overvektskirurgi, proktologi og dagkirurgiske prosedyrer. Han er instruktør i laparoskopisk kirurgi.

Han har nylig levert sin doktorgrad innen kolorektal kreftforskning.

Steffen Waage
2
3
Rolf Eikeland Larsen
2
3
Henrik Østigård
2
3