Triggerfinger

Kjennetegnes ved at en finger henger seg opp i bøyd posisjon.

Triggerfinger er en av de vanligste lidelsene som blir behandlet med håndkirurgi.

Årsaken til triggerfinger er et fortykket parti på en av de lange fleksorsenene. Denne senen ligger under den første, faste delen av fleksorseneskjeden når fingeren er rett, men hvis senen er fortykket kan den bli liggende foran åpningen til seneskjeden (ringligamentet) når du bøyer fingeren. Dermed kiler fortykkelsen seg fast i åpningen til seneskjeden når du forsøker å rette fingeren ut igjen.

*Med henvisning betaler du kun offentlig egenandel, tillegg for materiell.

 

Ventetid:
Kort

Sykemelding:
De fleste er sykemeldt rundt fire uker etter inngrepet, men dette avhenger mye av hva slags jobb du har.

Operasjonsvarighet:
Operasjonen gjøres dagkirurgisk. Det betyr at du kommer til oss på morgenen den dagen du skal opereres og reiser hjem senere samme dag. Selve operasjonen tar 10–15 minutter.

Ansvarlig lege: Espen Møller-Hansen

Symptomer

Symptomene er klassiske og omfatter smerter, bevegelsesinnskrenkning og en følelse av «sprettfinger».

Hvis du har triggerfinger kan du forsøke å strekke fingeren kraftig ut eller rette ut fingeren med den andre hånden slik at du igjen kan bevege den fritt. Nattskinne eller endring av bevegelsesmønster kan også være til hjelp. Noen har også god effekt av Ibux eller injeksjon med kortison.

Hvis dette ikke fungerer må triggerfingeren opereres.

Passer for

Det er 18 års aldersgrense for denne behandlingen. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med behandling for triggerfinger fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

Om forløpet

Forberedelser
Du trenger ikke faste når du skal opereres med lokalbedøvelse.

Røyking og alkohol
Hvis du røyker må du slutte minimum seks uker før operasjonen. Når du røyker heles kroppen saktere, og faren for komplikasjoner øker, samtidig som det blir umulig å oppnå et optimalt resultat.

Unngå alkohol de siste 24 timene før inngrepet.

Medisiner
Du kan ta de aller fleste medisiner som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner.

Selve dagen
Du møter i resepsjonen til avtalt tid og blir hentet av en sykepleier som viser deg til operasjonsstuen. Her møter du kirurgen som forklarer hva som skal skje under operasjonen.

Operasjonen
Vi gjør et lite snitt i huden og går ned til kulen, som er en del av leddkapselen, og fjerner deler av kulen. Deretter sys kapselen sammen igjen.

Til slutt syr vi igjen snittet i huden med en tråd og legger på bandasje.

Etter
De fleste blir utskrevet direkte etter operasjonen. Før du reiser får du resept på eventuelle nødvendige medisiner.

Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du har avtalt at noen henter deg.

De to første ukene etter operasjonen bør du holde hånden i mest mulig ro, slik at leddkapselen kan gro.

Hjemme igjen
Det er viktig at du holder hånden høyt de første fem dagene etter operasjonen for å unngå hevelse.

Fem dager etter operasjonen kan du fjerne bandasjen og bruke vanlig plaster over såret. Stingene fjernes hos fastlegen.

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Bandasje
Bandasjen/plasteret som du fikk satt på rett etter operasjonen skal du ha på i syv til ti dager. Det skal bare skiftes hvis det blir vått eller skittent.

Trening
Det er viktig at du beveger fingrene etter operasjonen slik at de ikke stivner. Start allerede dagen etter operasjonen med regelmessig fingertrening ved å bøye og strekke fingrene flere ganger hver dag, men unngå belastninger. Du kan kjenne litt ubehag til å begynne med, men det skal ikke gjøre vondt.

Smertestillende
Vanligvis vil to Paracet, fire ganger i døgnet være nok til å dempe smertene etter operasjonen.

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men risikoen ved håndkirurgi er heldigvis relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får.

Våre spesialister

Espen Møller-Hansen
2
3
Spesialist i ortopedisk kirurgiEspen Møller-Hansen er spesialist i ortopedisk kirurgi, med medisinsk embetseksamen fra Universitetet i Bergen 1997. Spesialisering fra Oslo Universitetssykehus og Sykehuset i Vestfold.Han har bred kirurgisk erfaring innen generell og ortopedisk kirurgi, og har arbeidet med traumatologi, barneortopedi, protesekirurgi, håndkirurgi og fotkirurgi. Han har hatt fellowship-stilling ved Ryggseksjonen OUS og er per i dag den eneste i Vestfold med tilsvarende erfaring innen spinal kirurgi.
Torbjørn Krøglid
2
3
Overlege og spesialist i ortopedisk kirurgiTorbjørn Krøglid er overlege og spesialist i ortopedisk kirurgi. Han studerte medisin ved Universitetet i Oslo, og har spesialistutdanning i ortopedi fra Sykehuset i Vestfold og Oslo Universitetssykehus.Han har spesialisering i håndkirurgi fra Rikshospitalet 2008-10, innehar Norsk Håndkirurgisk forenings diplom og har siden 2010 som overlege stått ansvarlig for det håndkirurgiske tilbudet i Vestfold.Torbjørn Krøglid har bred erfaring og en betydelig kompetanse innen håndkirurgi, i tillegg til mange års arbeide innen generell ortopedisk kirurgi.